1 / 19

Next Page

Sancaklar Mosque  Istanbul, Turkey  2011

architect: Emre Arolat Architects

from the architect’s project page:

Sancaklar Mosque, located in Buyuk Cekmece, a suburban neighborhood in the outskirts of Istanbul, aims to address the fundamental issues of designing a mosque by distancing itself from the current architectural discussions based on form and focusing solely on the essence of religious space.

The project site is located in a prairie landscape that is separated from the surrounding suburban gated communities by a busy highway. The high walls surrounding the park on the upper courtyard of the mosque depict a clear boundary between the chaotic outer world and the serene atmosphere of the public park. The long canopy stretching out from the park becomes the only architectural element visible from the outside. The building is located below this canopy and can be accessed from a path from the upper courtyard through the park. The building blends in completely with the topography and the outside world is left behind as one moves through the landscape, down the hill and in between the walls to enter the mosque.

The interior of the mosque, a simple cave like space, becomes a dramatic and awe inspiring place to pray and be alone with God. The slits and fractures along the Qiblah wall enhances the directionality of the prayer space and allows daylight to filter into the prayer hall.

The project constantly plays off of the tension between man-made and natural. The contrast between the natural stone stairs following the natural slope of the landscape and the thin reinforced concrete slab spanning over 6 meters to form the canopy helps enhance this dual relationship.

source of images: Emre Arolat Architects

8 notes

Bacardi Building

architect: Enrique Gutierrez, 1963
tile mosaic by Francisco Brennand

annex building by Ignacio Carrera-Justiz, 1973

Now owned by the National Young Arts Foundation … let’s hope they have the cajones to maintain and sustain this wonderful landmark building.

photos by markcareaga, December 2013

2 notes

archatlas:

Long Museum (West Bund) Atelier Deshaus

"The new design adopts the cantilever structure featuring “vault-umbrella” with independent walls while the shear walls with free layout are embedded into the original basement so as to be concreted with the original framework structure. With the shear walls, the first underground floor of the original parking has been transformed to an exhibition space with the overground space highlighting multiple orientations because of the relative connection of the “vault-umbrella” at different directions; besides, the electrical & mechanical system has been integrated in the “vault-umbrella” structure. As to the overground space covered by the “vault-umbrella”, the walls and the ceiling feature as-cast-finish concrete surface so that their geometrical dividing line seems faint. Such structure cannot only shield the human body in conformation but visually echoes with the Coal-Hopper-Unloading-Bridge at the wharf. Moreover, the building’s internal space can also represent a kind of primordial and tameless charm while the spatial dimension, large or small, and the as-cast-finish concrete surface with the seam among moulding boards and the bolt holes bring a sense of reality as well. The directness and simplicity resulting from this “literal” structure, material and space plus the sense of force or lightness because of large-scale overhanging style enables the overall building’s continuation of the industrial property of the original site, not only in time but in space."

See also

1,685 notes

Jump prev Jump next